Moves logotyp

DETTA HÄNDER I MOVES - DECEMBER 2021

Resan

Åtta deltagare, fyra kvinnor och fyra män befinner sig sedan 8 november i Kalix. Resan med tåg från Göteborg tog ca 21 timmar, ett spännande äventyr i sig som var en ny erfarenhet för de allra flesta. Även om deltagarna fortfarande befinner sig i Sverige innebär av det långa avståndet hemifrån att de upplever betydande skillnader i kultur och klimat. Den 17 december sker hemresan.
Kollagebild med väderprognos för Kalix samt foto på alla resväskor vid tågstationen.

Kultur och klimat

Kulturella skillnader mellan nord och syd finns utöver den slående norrländska dialekten. Till exempel fungerar lokaltrafiken lite annorlunda, det finns älgköttbullar, souvas (rökt renkött) och andra norrländska specialiteter att köpa på ICA och det är mörkt.. När nyhetsbrevet skrivs är temperaturen i Kalix -17 grader och solen går ner kl. 13.20 efter att endast ha varit uppe i fyra timmar, och ännu mörkare hinner det bli innan vintersolståndet den 22 december…Gruppen har även fått träffa renar, en unik upplevelse då renar normalt är skygga, men en bekant till personal i Kalix hade två tama renar hemma på sin gård som tillät närkontakt – en härlig träff!
Citat från deltagare: ”Förstår inte varför ni tänkte att vi skulle åka utomlands, det känns ju som att vi kommit till ett annat land!”
Kollagebild på foto från affär med älgskav och älgköttbullar samt bild på kvinna med som matar ren. Foto.

Praktikplatser

Alla är igång och alla trivs på sina praktikplatser. Arbetsplatser i Kalix som öppnat sin verksamhet för våra deltagare är Granngården, Intersport, Lågprismarknad, Näsbyskolan, Modul, Kalix utbildning och konferens (vaktmästeri), Ica Näsbyn samt Vevves Café.

Flerpartsmöten vid hemkomst

Innan avresan ansökte fem av åtta deltagare till studier som skulle kunna påbörjas efter Moves, övriga har jobbfokus. Deltagare och personal väntar med spänning på att se vilka som blir antagna och vem som tar steget och tackar ja till en utbildningsplats. Flerpartsmöten med berörda myndigheter och vårdkontakter är bokade i december och januari för att delge resultat och framtidsplaner.

Framtiden

Nästa gruppstart är planerad till den 22 februari 2022.
Personer som anmäler sitt intresse kallas till samtal med intervju i mitten av januari 2022 inför rekrytering till nästa grupp. De som vill lämna intresseanmälan gör det i samband med informationsmöten eller genom att använda blanketten för intresseanmälan som finns på förbundets hemsida https://www.sjusam.se/utlandspraktik/ .
Vi följer löpande pandemiutvecklingen, beslut är just nu inte fattat om det blir inlands- eller utlandspraktik till våren. I nuläget vet vi att vi har en gruppstart till inom ramarna för Moves och att projektet därefter avslutas. Förhoppningen är att metoden ska kunna fortsätta i annan form eller i ett annat projekt, men inget sådant beslut finns i dagsläget.

KONTAKT

Malin Karlsson - projektledare
malin.karlsson@sjusam.se
073 – 140 27 64
Mikael Törnqvist - projektmedarbetare
mikael.tornqvist@sjusam.se
073 – 200 33 72
facebook website 
ESF logga.