Projektet Baeskeftigelseindikator (BIP) är både nationellt i Danmark och i internationell jämförelse hittills den mest omfattande vetenskapliga uppföljningsstudien som undersökt vad som faktiskt gör att personer i arbetsmarknadsenheter kommer i arbete. Forskningsprojektet inleddes 2011 och datainsamlingen var klar i slutet av 2016. Projektet har utvecklat indikatorer för arbetsmarknadsberedskap baserat på nationella och internationella studier. Indikatorerna är testats i fyra år. Gemensamma nämnaren för de valda indikatorerna är att de är möjliga att påverka med olika ansträngningar.
Resultaten visar att dessa indikatorer kan spegla om en person rör sig närmare ett arbete samt vilka områden som personen behöver utveckla. Uppföljningar sker kontinuerligt. I vårt arbete har vi översatt det danska materialet och samarbetat med samordningsförbundet Halland.
Syftet med Beskæftigelses Indikator Projektet ( BIP) var att undersöka förhållandet mellan utvalda indikatorer på anställningsbarhet och sannolikheten för att komma i anställning för personer med komplex problematik. Forskningsprojektet har gett kunskap som kan användas för att kvalitetssäkra och utvärdera effekten av arbetsmarknadsinsatser till arbetslösa med svårigheter att nå arbete/studier.
Följande faktorer var mest avgörande för att en person med komplexa problem skulle komma i arbete.
- Handledarens tilltro till att individen kom i arbete.
- Handledarkontinuitet, att ha samma handledare under hela perioden.
- Kontinuerliga insatser utan avbrott.
- Arbeta med individens helhet och arbeta exempelvis med hälsa,vägledning, praktik etc. parallellt
- Hela tiden fokus på arbete/studier.
Vid låg tilltro, byte av handledare, avbrott etc backade individen i sin progression mot arbete.
Materialet har arbetats fram av Væksthusets Forskningscenter och översatts till svenska.